Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 150 g
schab bez kości 650 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
przyprawy

Porada

1 łyżka gotowej przyprawy John ( susze warzyw, papryka zielona, czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier ). ( składniki na mały szynkowar Singiel do 830 g mięsa )

Przepis i sposób przygotowania na: Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy

Kroki postępowania

1
Schab i polędwiczkę umyć i osuszyć.
Schab pokroić w grubą kostkę.
Pokrojone mięso i polędwiczkę wrzucić do miski lub garnka, dodać przyprawy
Krok 1 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
2
i wymieszać, zakryć pokrywką lub talerzykiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Krok 2 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
3
Następnego dnia do szynkowara włożyć woreczek ( w wyposażeniu szynkowara ), do woreczka włożyć połowę mięsa, na nie położyć polędwiczkę i znowu wyłożyć mięso.
Dokładnie ubić, szczelnie zakryć woreczek
Krok 3 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
4
i nałożyć płytkę metalową ( pokrywkę szynkowara ).
Założyć sprężynę i szyną, zamknąć szynkowar.
Krok 4 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto
5
W garnku zagotować tyle wody aby po włożeniu do niego szynkowara wystawał on 1 cm ponad wodę.
Zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu w temperaturze 90 stopni przez 60 minut ( dobrze byłoby aby użyć termometru do mięs, i włożyć jego pręt do wody przez otwór w pokrywce ).
Po upływie godziny wyjąć szynkowar z wody i zostawić do wystudzenia.
Potem włożyć do na kilka godzin do lodówki aby mięso ładnie związało.
Potem otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek, z woreczka wędlinę ( moja podczas gotowania troszkę straciła kształt, bo pokrywka się lekko przesunęła z jednej strony, ale to nic następnym razem będzie lepiej ).
Kroić na plastry i podawać z pieczywem zamiast sklepowej wędliny a najlepiej z domowym pieczywem.
Krok 5 - Schabik z polędwiczką z szynkowara Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 08.04.2015 18:01
rewelacja smaczne!
dodi 08.04.2015 12:07
pyszne jedzonko
Mancia w kuchni 08.04.2015 08:58
mniamiiiiii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak