Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 1 szt.
cytryna 1 szt.
białko 2 szt.
chrzan tarty
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło 4 łyżki
rozmaryn
tymianek
Sól ziołowa jodowana Prymat
woda
kiełki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym

Kroki postępowania

1
Przygotować masło ziołowe - z dodatkiem tymianku i rozmarynu.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
2
W misce wymieszać sól z białkami i wodą.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
3
Na wyłożoną pergaminem blachę wsypać połowę soli, ułożyć pstrąga, nałożyć pozostałą sól i dokładnie ubić.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
4
Umytego i osuszonego pstrąga oprószyć przyprawą do ryb. Do środka ryb włożyć masło ziołowe – masło z dodatkiem tymianku i rozmarynu.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
5
Rybę piec około 35 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu delikatnie rozbić sól i wyfiletować pstrągi.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
6
Podawać z chrzanem i cytryną.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak