Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajkowa galareta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt.
marchewka 2 szt.
Kukurydza z Puszki 1/4 puszki
groszek konserwowy 1/4 puszki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
włoszczyzna 1 op.

Porada

Jajka najlepiej dać do wytłaczanki, aby się nie przechyliły i zawartość nie wyleciała.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajkowa galareta

Kroki postępowania

1
Jajka na górze rozbijamy i delikatnie ściągany łupinkę aby resztę jajka nie rozburzyć.
Jajko z środka wylewamy do szklanki, a skorupki porządnie myjemy we wrzątku.
Krok 1 - Jajkowa galareta foto
2
Ćwiartki myjemy i zalewamy woda, gotujemy, dodajemy włoszczyznę i przyprawy.
Gotujemy do momentu kiedy mięso będzie już dobre, miękkie.
Mięso odcedzamy a następnie obieramy i kroimy w małe kawałki.
Krok 2 - Jajkowa galareta foto
3
Do skorupek z jajka wkładamy kukurydzę, groszek, ugotowana marchewkę i kawałeczki mięsa.
Krok 3 - Jajkowa galareta foto
4
Wywar z ugotowanego mięsa przecedzamy przez sitko.
Zagotowujemy i dodajemy żelatynę.
Następnie małymi miarkami uzupełniamy jajko w wywar.
Pozostawiamy jajkowe galaretki do wystygnięcia.
Krok 4 - Jajkowa galareta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.04.2015 19:29
fajnie wygląda
Stenka 07.04.2015 16:24
ciekawy pomysł na wielkanocną galaretę
Czyki 07.04.2015 15:50
Cudownie wygląda taka galaretka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak