Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mielonych ziemniaków

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
karkówki 40 dag
mozzarelli 20 dag
Musztarda chrzanowa Prymat 2 łyżki
sosu sojowego 1 łyżka
cebuli czosnkowej 2 szt.
jajek 3 szt.
Ramy cremefine do gotowania 2 łyżki
mąki krupczatki 2 łyżki
masła 4 łyżki
boczku 10 plastrów
bulion 1 kostka
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat przyprawa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mielonych ziemniaków

Ziemniaki dokładnie wyczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w mundurkach. Obrać, ostudzić i przemielić przez maszynkę. Mięso oczyścić, umyć i ugotować w bulionie. Ostudzić, przemielić przez maszynkę na zmianę z obraną cebulą. Do ziemniaków dodać śmietanę, żółtka, 3 łyżki masła, mąkę krupczatkę, płaską łyżkę soli, 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i pieprz. Wszystko razem utrzeć mikserem na gładką masę. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą do karkówki oraz musztardą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połową ciasta ziemniaczanego. Kolejno układać warstwy: połowę sera startego na grubych oczkach tarki, mięso, pozostały ser i resztę masy ziemniaczanej. Aby zapiekanka ładnie wyglądała na wierzchu można ułożyć plastry boczku. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 13.07.2011 10:18
Apetyczne
szalonamariolka 12.06.2011 23:02
świetnie wygląda
Karolina92 13.03.2011 12:49
swietna!
Iwusia 10.03.2011 23:24
zapowiada się bardzo smacznie :)
Agnieszka_B 12.08.2010 21:13
Zapomniałam napisać, ze należny wstawić zapiekankę do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC na około godzinę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak