Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Michałek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szkl
jajko 4 szt
mąka 600 g
cukier 180 g
miód płynny 0,12 l
masło 310 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
kakao 1 łyżka
cytryna 1 szt
dżem z czarnej porzeczki 1 słoiczek mały

Przepis i sposób przygotowania na: Michałek

Miód, 6 dag masła, cukier kryształ podgrzać i przestudzić, dodać do mąki przestudzoną masę, 2 jajka, śmietanę, sodę wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą część upiec osobno.

KREM
Kostkę masła, cukier puder, 2 żółtka i kakao utrzeć na pulchną masę, dodać sok z jednej cytryny i kilka kropel zapachu rumowego.
Placki przełożyć kremem, jeden placek w środku przełożyć dżemem z czarnej porzeczki, wierzch można polać polewą czekoladową, lub oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelusia111 22.12.2011 11:33
Jaka fajna nazwa, a ciasto jeszcze fajniejsze:)
SyMiki 18.09.2011 19:16
pychotka
hastalavista 17.12.2010 15:30
świetne! myślę, że będzie mi smakowało

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak