Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MIĘSO ;

karczek 3 kg
łopatka bez kości 1,30 kg
podgardle surowe 0,70 g
woda 0,75 L
sól 35 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 40 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 15 g mielony/ na 1kg 3g
majeranek 15 g / na 1kg 3g
Gorczyca biała cała Prymat 10 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat 80 g
Kminek mielony Prymat 15 g / 3g na 1 kg mięsa
kolendra mielona 70 g
cukier 10 g po 2 g na 1kg mięsa
czosnek 8 ząbków

ZALEWA PARZENIE

woda 5 L ok tak by kiełbasa była zanużo
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Owoc jałowca cały Prymat 6 kulek
ziele angielskie 8 szt
sól 1 łyżka
pepperoni 2 łyżeczki jeśli lubicie ostre

Porada

nie nabijałam jej zbyt mocno bo miałam zwykłe jelitka, a chciałam cieńsze, może kiedyś znajdę cieńsze jelita

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy na małe kawałki po czym mielimy je na grubych oczkach u mnie 6mm, podgarle mieliłam na małych oczkach 5mm .
Krok 1 - Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa  foto
2
Do mięsa dodajemy odważone przyprawy, użyłam jak w przepisie 15g ogólnie soli pomieszanej z peklosolą na 1kg mięsa, co dało na 5kg 75 g, pozostałe przyprawy można dodać według uznania, jeśli lubicie wyraziste smaki to więcej, dobrze sobie zapisywać na karteczce, by potem móc modyfikować. Moja kiełbasa wyszła słona, nie za ostra, ale wyrazista w smaku, jestem pod wrażeniem :)

Mięso wyrabiamy ok 30 min, dodając stopniowo wodę, następnie jeśli czas nas nie goni dobrze jest zostawić na 2-3h.
Krok 2 - Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa  foto
3
Jelita wieprzowe zakupiłam w sklepie solone, nalezy je wymoczyć i 2-3 razy zmienić wodę, przed nałożeniem na końcówkę do nabijania kiełbasek, należy je przepłukać wlewając do środka jelita ciepłą wodę, następnie końcówkę natłuścić smalcem bądż olejem i naciągać jelita.
Krok 3 - Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa  foto
4
Mięso porcjami wkładamy do maszynki i powoli nabijamy jelita, można robić małe kiełbaski, duże, jak kto woli, wystarczy określoną porcję zawinąć 2 razy i już wyciskać następną.
Krok 4 - Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa  foto
5
Do dużego 10 L garnka wlewamy wodę, dodajemy podane przyprawy, jeśli nie lubicie ostrości pomińcie papryczkę pepperoni, doprowadzamy wodę do wrzątku nie gotującego się, wrzucamy kiełbaski i parzymy ok 45 min, następnie wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć.
Krok 5 - Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 04.04.2015 20:25
bałam się nigdy wcześniej kiełbasy nie robiłam, ale jestem pod wrażeniem, teraz będę tylko smakowo eksperymentować, jakąś pikantną, więcej ziół, polecam bo bez wędzenia mozna zyskać coś mega smacznego.
paulette17 04.04.2015 20:03
Wszystko co swojskie jest najlepsze :) !
wyattearp 04.04.2015 19:16
biała domowa najlepsza
agnieszka214 04.04.2015 18:46
domowa kiełbaska zawsze pyszna
Grazyna0211 04.04.2015 17:50
smaczna domowa kiełbaska
Justi2401 04.04.2015 16:24
Ale pyszności, aż ślinka cieknie na jej widok :)
Alex_M 04.04.2015 13:48
pyszna kiełbaska :)
IZABELA29 04.04.2015 09:33
cudna może się skuszę i kiedyś zobie
Konczi 04.04.2015 08:53
Świetna kiełbaska super
justynkag 04.04.2015 07:54
Aż ślinka cieknie. Rewelacja
Futka 04.04.2015 07:50
Pyszna domowa kiełbaska - taka jest najlepsza :)
Internetowa Kuchnia 04.04.2015 00:15
Idealna do swieconki i do zurku ;)
w mojej kuchni 04.04.2015 00:05
ależ pyszności domowe
Wafelek2601 03.04.2015 22:25
Przepyszna kiełbasa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak