Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2-3 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
pierś z gęsi 2 szt.
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat
nalewka wiśniowa 50 ml
wino czerwone 200 ml
chrzan żurawinowy
olej rzepakowy
Musztarda rosyjska Prymat
miód 2 łyżki
jabłka 2 szt.
cytryna 1 szt.
cukier brązowy 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Mieszamy wiśniówkę, miód, musztardę rosyjską, przyprawę do drobiu po staropolsku, przyprawę do wina i piwa.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
2
Nacinamy skórę na filetach z gęsi i marynujemy w przygotowanej marynacie 2-3 godz, a najlepiej całą noc.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
3
Jabłka kroimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na papierze do pieczenia, posypujemy brązowym cukrem, startą skórką z cytryny i rozmarynem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 10 minut.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
4
Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry przez ok. 5 minut. Po przesmażeniu przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego. Na patelnie wlewamy czerwone wino, chwilę gotujemy i przelewamy do naczynia.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
5
Polewamy piersi pozostałą marynatą. Mięso pieczemy ok. 35 min. Po pieczeniu mięso powinno odpocząć przez 2-3 minuty.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
6
W tym czasie pozostały sos wlewamy na patelnię, dokładamy 2- 3łyżki masła, mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
7
Piersi podajemy polane sosem w towarzystwie pieczonych jabłek i chrzanu żurawinowego.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak