Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wielkanocny

5.0
(193)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na wielkanocny pasztet świąteczny. Na Wielkanoc w wielu domach przygotowuje się pasztet. Ten z przepisu poniżej wychodzi bardzo delikatny, w sam raz do świeżego pieczywa. Polecamy!

Składniki:

udziec z indyka 50 dag
boczek surowy 40 dag
pierś z kurczaka 25 dag
wołowina 40 dag
mięso wieprzowe 70 dag
wątróbka drobiowa 30 dag
marchew 2 sztuki
seler 0,5 sztuki
bułka czerstwa 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
cebula 1 sztuka
jaja 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wielkanocny

Najlepszy pasztet świąteczny zrobisz z:

  • mięsa drobiowego i wątróbek,
  • mięsa wołowego,
  • mięsa wieprzowego,
  • aromatycznych przypraw.

Masa mięsna wymieszana jest z ubitą pianą z białek, aby pasztet świąteczny miał lżejszą konsystencję.

 

Kroki postępowania

1

Mięso oczyszczam, płuczę i przekładam do dużego garnka. Zalewam wodą taka ilość, żeby było przykryte. Warzywa obieram, myję dokładnie i dodaję do mięsa. Wkładam liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.

Krok 1 - Pasztet wielkanocny foto
2
Gotuję pod przykryciem do miękkości około godzinę.
Krok 2 - Pasztet wielkanocny foto
3
Pod koniec gotowania dodaje oczyszczoną wątróbkę z błon i gotuję 5 minut.
Krok 3 - Pasztet wielkanocny foto
4
Mięso odstawiam do przestygnięcia. Na drugi dzień, wyjmuję z wywaru razem z warzywami. Do wywaru zimnego wkładam bułki. Mięso mielę maszynką oczka drobne, trzy razy. Warzywa i odciśnięte bułki też mielę. Do mięsa zmielonego dodaję żółtka.
Krok 4 - Pasztet wielkanocny foto
5

Białka ubijam na sztywną pianę. Również dodaję piankę do mięsa. Dolewam trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy do smarowania bardziej miękki taki jak ja zrobiłam dodajemy więcej wywaru.

Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżka. Doprawiam pieprzem, solą jeżeli potrzeba i startą gałką muszkatołową.

Krok 5 - Pasztet wielkanocny foto
6

Pasztet wykładam do foremek aluminiowych albo do foremek metalowych które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjmuje i zostawiam do ostygnięcia. Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Przechowuje w lodówce.

Krok 6 - Pasztet wielkanocny foto

Pasztet to potrawa, która jest dość czasochłonna, dlatego przygotowujemy ją na święta. Ten przepis jest na pasztet świąteczny z różnych rodzajów mięsa. Dzięki temu jego smak jest bardziej urozmaicony i bogatszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.03.2018 10:33
Taki domowy najlepszy, pyszności!
Ada-Gaba 25.03.2016 23:13
wspaniały pasztet
paula191919 18.05.2015 11:03
No normalnie muszę kiedyś spróbować i sama też zrobić jakiś pasztecik...
Alex_M 04.04.2015 13:49
super pasztecik :)
Klausia 03.04.2015 22:19
ekstra to :)
fotoviderek 02.04.2015 23:44
Pasztecik pierwsza klasa :)
w mojej kuchni 02.04.2015 23:17
smaczne danie do zjedzenia
misia53 02.04.2015 23:04
dawno nie robiłam pasztetu a tak smakowicie wyglada
Ada-Gaba 02.04.2015 22:31
znakomity pasztet
AgaS10 02.04.2015 22:24
Świetny pasztet:)
halina17 02.04.2015 21:15
Smaczny pasztet.
jasiek 02.04.2015 20:14
u mnie już się piecze
gosia56 02.04.2015 20:07
super pasztet;)
Ania321 02.04.2015 19:18
Świetny pasztet :)
cukiereczek 02.04.2015 18:24
niezapominany smak domowego pasztetu
ania2610 02.04.2015 18:07
pyszny, zrobiło się świątecznie!
Edith85 02.04.2015 17:24
smakowity pasztecik, idealny na święta
norweska20 02.04.2015 17:21
chętnie bym zjadła
Malinka 02.04.2015 16:56
Taki pasztet na święta... SUPER!!!
Mniam 02.04.2015 16:38
Rewelacyjny pasztecik.
IwonaDD 02.04.2015 16:22
wspaniały pasztet, też mam w planach :)
idealme 02.04.2015 16:13
pyszności! :)
Janina 02.04.2015 16:13
Super pasztecik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak