Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 600 g
kapusta kiszona 500 g
jabłko 1 szt.
cebula 1 szt.
mąka pszenna
śliwki suszone 20 g
masło klarowane
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
ziele angielskie
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
maślanka 0,5 l
koncentrat pomidorowy
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Filet z karpia nacinamy co pół centymetra w miejscach gdzie są duże ości i kroimy go w mniejsze kawałki. Rybę przekładamy do naczynia, gdzie marynujemy ją w przyprawie do ryb oraz maślance przez 4-5 h. Po upływie podanego czasu wyciągamy karpia i osuszamy na ręczniku lub ściereczce, a następnie przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Oprószamy mąką i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
2
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę solimy i smażymy na klarowanym maśle, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekaną suszoną śliwkę, a także pokrojoną kiszoną kapustę.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
3
Dodajemy tarte na grubych oczkach jabłko.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
4
W moździerzu ucieramy liść laurowy, ziele angielskie, sól morską oraz świeżo mielony czarny pieprz.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
5
Mieszankę przypraw wrzucamy na patelnię i podlewamy całość sokiem z kapusty.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
6
W naczyniu żaroodpornym kładziemy kapustę z patelni, na niej kawałki karpia, a na to kolejną porcję kapusty. Danie pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Podajemy ze świeżym koperkiem.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak