Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym zapiekaną w piekarniku. Pieczona papryka ma nieco słodki smak, który świetni komponuje się z ryżem, mięsem mielonym i ziołami prowansalskimi. Papryki trzeba piec dość wysokiej temperaturze, bo około 200 stopni. Aby zapobiec spaleniu sera, nakryj papryki ściętymi czubkami, które zdejmij przed podaniem na talerze.
Kroki postępowania
Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól z pieprzem i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok. 30 min w temperaturze ok. 200 stopni.