Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort świnki w błotku

5.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na spód

Biszkopty 1 paczka
masło 100 g

Składniki na krem z mlecznej czekolady

czekolada mleczna 200 g
śmietanka 36% 300 ml
masło 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki

Składniki na krem z karmelowej czekolady

Czekolada tabliczka 200 g
śmietanka 36% 300 ml
masło 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki

Składniki na krem z białej czekolady

biała czekolada 200 g
śmietanka 36% 300 ml
masło 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki

Dodatkowo

gotowa masa cukrowa 250 g
czekolada mleczna 300 g
rurki wafelkowe 3 opakowania
dżem wiśniowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort świnki w błotku

Kroki postępowania

1
Z masy cukrowej lub marcepanowej robimy figurki świnki. Figurki można przygotować dzień wcześniej

Przygotowanie spodu:
Biszkopty kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Rurkami wykładamy boki tortownicy, jedna, przy drugiej.
Krok 1 - Tort świnki w błotku foto
2
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy to tortownicy i ponownie chowamy do lodówki.
Krok 2 - Tort świnki w błotku foto
3
Przygotowanie kremu z karmelowej czekolady:
Karmelową czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z mlecznej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę karmelową i ponownie chowamy do lodówki.
Krok 3 - Tort świnki w błotku foto
4
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z karmelowej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę z białej czekolady i ponownie chowamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 g mlecznej czekolady. Wyjmujemy z lodówki tortownicę – jeśli chcecie to skracamy rurki (ja obcinam je nożyczkami) i na wierzch wylewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną mleczną czekoladę. Na wierzchu czekolady układamy nasze cukrowe świnki. Tort świnki w błotku przechowujemy w lodówce.

Krok 4 - Tort świnki w błotku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.06.2017 14:20
Takie fajne
Lis 28.10.2016 13:21
Wyglądają cudownie:)
IZABELA29 04.08.2016 10:09
cudne te świnki
cukiereczek 06.07.2016 18:07
ale cudny
Ada-Gaba 20.06.2015 20:59
śliczny torcik
foczka-ks 09.06.2015 12:33
smakowity torcik
Kasiaaa 14.05.2015 16:47
Fajny tort :)
endzi
endzi 28.04.2015 15:18
super!!! A te swinki sa mega!!
Benita 14.04.2015 23:01
Genialny tort, świnki wyglądają rewelacyjnie
gacopierz23 11.04.2015 16:32
świetna zagroda, aż żal jeść
MałaMi89 01.04.2015 12:48
Mimo, że to świnki to... rozczuliły mnie :D są tak świetne, że aż cudne :))
monikaT83 31.03.2015 22:18
Marta tort jest boski! Kreatywność i pomysłowość powala na kolana!
Internetowa Kuchnia 31.03.2015 17:08
ale uroczy! :)
R'n'G Kitchen 31.03.2015 13:41
:D Fajna nazwa ,torcik wygląda niezwykle przepysznie
VioletoweKucharzenie 31.03.2015 10:19
te świnki są genialne:-)
Monika-twin 31.03.2015 09:26
pieknei wyglada.
Janina 31.03.2015 08:15
Super ciast , a prosiaczki ekstra;)
Ali 31.03.2015 07:55
Wygląda bardzo apetycznie :)
Kuchenka 31.03.2015 07:51
super pomysł z tymi świnkami :)
bietka 31.03.2015 07:43
z chęcią spróbowałabym tego torcika :)
Krystyna32 31.03.2015 07:32
apetyczny tort
Konczi 31.03.2015 07:21
świetny torcik - super!
mami93 31.03.2015 01:10
jakie słodziutkie :)
dollce 30.03.2015 23:54
wygląda obłędnie ;)
Sroczka 30.03.2015 23:18
Ależ ten torcik smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak