Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w potrawce

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż

ryż 1 szklanka
sól 1 do smaku
olej 3 łyżki

marchewka

marchew 1/2 kg
groszek mrożony 200 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 szczypta
masło miękkie 2 łyzki

kurczak

udka kurczaka 6 sztuk
por (biała część) 1 sztuks
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1 plaster gruby
sól 1 do smaku

sos

mleko 3,2% 2 szklanki
masło klarowane 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyzki typ 500
sól 1 do smaku
żółtko jajek 1 sztuka
rosół 1/2 szklanki
ocet winny 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w potrawce

Kroki postępowania

2
Ryż płuczę i przesypuję do garnka, dolewam dwie szklanki wody, dodaję olej, sól i gotuję do momentu wchłonięcia przez ryż wody. Garnek przykrywam kocem i odstawiam na 30 minut aż ryż dojdzie.
Krok 1 - Kurczak w potrawce  foto
3
Marchewkę obieram i myję. Przekładam do garnka wlewam szklankę wody. Dodaję sól, cukier i masło. Dodanie masła sprawia, że nie traci ona koloru. Gotuję do miękkości około 30 minut. Groszek dodaję pod koniec i gotuję jeszcze pięć minut. Jak marchewka przestygnie kroję ją w paski sitkiem do warzyw.
Krok 2 - Kurczak w potrawce  foto
4
Warzywa obieram i myję dokładnie
Krok 3 - Kurczak w potrawce  foto
5
Udka z kurczaka przekładam do garnka, dodaję obrane i umyte warzywa. Gotuję w rosole na bardzo wolnym ogniu godzinę aż mięso będzie miękkie.
Krok 4 - Kurczak w potrawce  foto
6
Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam.
Krok 5 - Kurczak w potrawce  foto
7

Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować
Krok 6 - Kurczak w potrawce  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.03.2017 20:55
Ja też bym zjadła, jakby Mysza nam zrobiła :)
Alex_M 05.01.2016 10:56
zjadłabym :)
Klausia 18.05.2015 12:56
lubię taką potrawkę :)
ben-ka 29.03.2015 13:06
Bardzo lubię takie mięsko.
gosia56 29.03.2015 08:55
super danie;)
Cranberry 28.03.2015 21:36
Super przepis
Konczi 28.03.2015 19:23
prezentuje się pysznie
aginaa 28.03.2015 17:27
fajne danie
2milutka 28.03.2015 17:03
Wspaniale wygląda;)
adelajda 28.03.2015 16:51
lubię taki obiadek
Jadwiga/Jaga85 28.03.2015 16:14
Super wygląda!!!
Edith85 28.03.2015 16:13
jak pięknie podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak