Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MARYNOWANE OPIEŃKI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

grzyby świeże 1-1,5 kg
cebula 3-4 szt

Zalewa

woda 2 szkl
ocet 10 % 0,5 szkl
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki

Na każdy słoik

Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Gorczyca biała cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: MARYNOWANE OPIEŃKI

Kroki postępowania

1
1/ Grzyby starannie i dokładnie oczyścić i opłukać.
Krok 1 - MARYNOWANE OPIEŃKI  foto
2
2/ Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 30-60 min. Odcedzić. Z podanych składników zagotować zalewę i wrzucić odcedzone opieńki i cebulę pokrojoną w pióra -jeżeli robimy z cebulą w środku. Gotujemy ok 10 min, gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
Krok 2 - MARYNOWANE OPIEŃKI  foto
3
- jeżeli robimy drugim sposobem, to krążki cebuli układamy na spód słoika + przyprawy i nakładamy grzyby z zalewą. Pasteryzujemy ok 10 min.
Krok 3 - MARYNOWANE OPIEŃKI  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 27.03.2015 20:51
Z chęcią bym schrupała kilka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak