Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą, to prawdziwa uczta smaków! Doskonale smakują podane na wigilijnym stole w towarzystwie aromatycznego barszczu czerwonego. Są wyjątkowo delikatne i chrupiące za razem, koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 250 gramów
jajko 1 sztuka
śmietana 18% 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
drożdże świeże 35 gramów

Farsz:

pieczarki 1 kilogram
cebula 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
olej do smażenia
natka pietruszki 0,5 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą

  • sprawdzony przepis na paszteciki z pieczarkami
  • idealne na wigilijny stół
  • można przygotować z grzybów leśnych 

 

Co wspaniale pasuje do czerwonego barszczu? krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą! Są chrupiące z zewnątrz, a w środku wypełnione po brzegi pachnącym farszem. Jeśli lubicie grzyby leśne, możecie je również dodać do farszu. Te paszteciki świetnie sprawdzą się na wigilijny stół, ale nie tylko. Są pyszne zjedzone nawet solo! 

Kroki postępowania

1

Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią, aby nie wysychało i wstawić na około 2 godziny do lodówki.

Krok 1 - Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą foto
2

W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.

Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak, aby powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

Krok 2 - Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą foto
3

Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec około 15 minut (aż będą lekko złote).

Krok 3 - Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą foto

W ciasto z tego przepisu możemy zawinąć również farsz mięsny lub np. szpinakowy. Jeśli zostanie nam farsz z pieczarek i cebuli, możemy z niego przygotować np. pierogi lub krokiety. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.03.2015 12:59
też takie lubię :)
Malinka 27.03.2015 12:14
Bardzo takie lubię, pycha!
V_kuchareczka 27.03.2015 11:01
apetycznie wyglądają
cooked 27.03.2015 10:08
robią smaka :)
bietka 27.03.2015 09:47
wyglądają bardzo smacznie :)
kloruś 27.03.2015 09:32
wyglądają bardzo smakowicie!
justynkag 27.03.2015 09:05
Smaczne. Lubię takie paszteciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak