Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 2 filety
dorsz 2 filety
pomidory pelati
natka pietruszki
jajko 1 szt.
cebula 1 szt.
kapary 10 szt.
rosół drobiowy
cukier
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
Sól ziołowa jodowana Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
oregano
cytryna 1 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy
bazylia do dekoracji

Porada

Zamiast dorsza możemy również użyć morszczuka. Pamiętajmy, że przed przystąpieniem do przygotowania klopsików ryby musimy dokładnie oczyścić z ości.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od podsmażenia na oleju połowy pokrojonej cebuli, którą przyprawiamy solą morską.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
2
Następnie do melaksera wrzucamy posiekane mięso z filetów dorsza i łososia, wbijamy 1 jajko. Dodajemy przyprawę do ryb, ścieramy odrobinę skórki z cytryny. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, a także bułkę tartą, przesmażoną na patelni cebulę i całość miksujemy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej bułki tartej.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
3
Z gotowej masy formujemy kotleciki- kulki, które następnie smażymy na oleju rzepakowym po 2- 3 minuty z każdej strony, a potem odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
4
Następnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy druga połówkę cebuli i smażymy. Doprawiamy solą ziołową. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pomidory oraz rozgniecioną kostkę rosołu kury. Przyprawiamy oregano i cukrem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i 10 posiekanych kaparów.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
5
Pulpeciki wkładamy do sosu i gotujemy razem ok. 2 minuty. Podajemy z sosem i bazylią do dekoracji.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak