Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁECZNIK Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ CAPPUCCINO

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Pianka cappuccino

śmietana 30% 600 ml
cukier puder 3 łyzki
cappuccino czekoladowe 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżek
czekolada mleczna 100 gram
woda 1/4 szkl

Masa jabłkowa

jabłka prażone 1 litrowy słoik
galaretka cytrynowa 2 szt
woda 2,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ CAPPUCCINO

Kroki postępowania

1
1/ Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować tak długo aż powstanie biały puch. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Biszkoptową masę wylać do prostokątnej blachy (np28x40) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Po upieczeniu wystudzić. (Pamiętać o tym by przed nałożeniem masy jabłkowej, biszkopt trochę nasączyć, nawet zwykła herbatką.)
Krok 1 - JABŁECZNIK Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ CAPPUCCINO  foto
2
2/ Do garnka wlać wodę, ale mniej niż podane jest na opakowaniu galaretek, czyli ogółem na 2 galaretki dać 3 szklanki wody. Wodę zagotować, wyłączyć płomień i wsypać galaretki, gdy przestygną, dodać jabłka ze słoika i wymieszać. Dla przyśpieszenia tężenia, garnek można wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, nałożyć ją na nasączony biszkopt. Wstawić do lodówki.
Krok 2 - JABŁECZNIK Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ CAPPUCCINO  foto
3
3/ Gdy masa jabłkowa stężeje (co cały jej proces trwa kilka godzin) ubić w wysokim naczyniu schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo cappuccino w proszku, cukier puder. Wymieszać. Na koniec dodać tartą czekoladę mleczną i malutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. ROZPUSZCZANIE ŻELATYNY - 6 łyżek żelatyny zalać zimną wodą, tak by ją zakryła. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić, wystudzoną żelatynę, ale nie gęstą, wlewać do masy piankowej.
Gotową masę wyłożyć szybko na wierzch jabłkowy, wyrównać, posypać tartą czekoladą deserową. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin. Przed podaniem można udekorować świeżymi listkami melisy.
Krok 3 - JABŁECZNIK Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ CAPPUCCINO  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 26.03.2015 23:04
świetnie, oj smakowicie wygląda
R'n'G Kitchen 26.03.2015 21:51
Już kocham
Wiktoria29 26.03.2015 20:30
pysznie wygląda
joanna43 26.03.2015 20:08
idealny, muszę spróbować
irenka 26.03.2015 19:58
pyszniutkie słodkości,lubię jabłecznik
Jadwiga/Jaga85 26.03.2015 18:45
Super ciasto!
MałaMi89 26.03.2015 18:06
O i to jest ciasto, za które się oddam :D :P :P
Natalia40 26.03.2015 16:15
pyszne ciacho
Zdzisław 26.03.2015 15:49
takie słodkości bardzo lubię
IwonaDD 26.03.2015 15:44
niebo w gębie!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak