Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kiszoną kapustą

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 40 dag
boczek wędzony 20 dag
ziemniaki 50 dag
kapusta kiszona 50 dag
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 0,25 sztuki
por 10 cm
grzyby suszone 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kiszoną kapustą

Kroki postępowania

1
Żeberka wieprzowe wędzone pokroić na porcje i przełożyć do garnka, dodać do nich obrany seler i pietruszkę oraz marchew pokrojoną w grubsze plastry zalać to wszystko litrem wody, dołożyć 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę jarzynki i pokrojone w mniejsze kawałeczki kapelusze grzybów, przykryć i zagotować. Kiedy wywar się pogotuje kilka minut do garnka dodać obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz czosnek pokrojony w plasterki, przykryć i gotować do miękkości.
Krok 1 - Zupa z kiszoną kapustą  foto
2
W osobnym garnku zalać wodą kapustę i ugotować do miękkości W osobnym garnku zalać wodą kapustę i ugotować do miękkości
Krok 2 - Zupa z kiszoną kapustą  foto
3
Kiedy ziemniaki są miękkie do garnka przelać kapustę razem z wodą w której się gotowała, dołożyć koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni boczek bez tłuszczu na tłuszczu wytopionym z boczku zrobić zasmażkę z mąki i dolać ją do gotującej się zupy, doprawić do smaku pieprzem ziołowym, szczyptą cukru i ewentualnie solą, całość jeszcze razem gotować kilka minut.
Krok 3 - Zupa z kiszoną kapustą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 25.03.2015 20:51
Z chęcią zjadłabym taką zupkę.
anula-d 25.03.2015 20:38
smacznie wygląda
gosia1988 25.03.2015 19:59
na pewno smaczna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak