Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z CUKINIĄ, WĘDZONYM KURCZAKIEM I POMIDORAMI

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
margaryna 50 gram
śmietana 18 proc 6 łyżek
sól szczypta

Farsz

udka wędzone 2 szt
cukinia 1 szt
por (biała część) 1 szt
pomidorki cherry 6 szt
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Sos śmietanowy

smietana 18% 1 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól i pieprz
jajko 2 szt
ser żółty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z CUKINIĄ, WĘDZONYM KURCZAKIEM I POMIDORAMI

Kroki postępowania

1
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cukinię i por pokroić w plastry i zeszklić na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw. Odcedzić na sicie z nadmiaru soku i tłuszczu. Mięso oddzielić od kości, pomidory pokroić w ćwiartki. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
Krok 1 - TARTA Z CUKINIĄ, WĘDZONYM KURCZAKIEM I POMIDORAMI  foto
2
2/ Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z porem, mięso z kurczaka i całość zalać sosem. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki.
Krok 2 - TARTA Z CUKINIĄ, WĘDZONYM KURCZAKIEM I POMIDORAMI  foto
3
3/ Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Krok 3 - TARTA Z CUKINIĄ, WĘDZONYM KURCZAKIEM I POMIDORAMI  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 25.03.2015 17:29
Bajecznie wygląda
Mancia w kuchni 25.03.2015 16:39
pyszności!!!
mirosława4 25.03.2015 16:02
apetyczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak