Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 szt.
ziemniaki 4 szt.
woda 3 l.
marchew 2 szt.
kapusta kiszona 2 garści
boczek wędzony 200 gram
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 kulki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/3 łyżeczki
kostka rosołowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy kości i warzywa. Gotujemy na małym ogniu, przez ok 20 min. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Gotujemy aż ziemniaki lekko zmiękną. Kapustę siekamy, ale niezbyt drobno. Dodajemy do wywaru wraz z kostką rosołowa i solą. Gotujemy wszystko do miękkości. Żeberka wyciągamy i skubiemy z mięsa. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy ziele, pieprz, liść, kmin i majeranek. Mieszamy i wyłączamy. Na koniec dodać śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.03.2015 18:26
mój ulubiony
IKrakowianka 25.03.2015 09:50
lubię takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak