Przepis i sposób przygotowania na: Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli.
Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem.
Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.
Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka).
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.