Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
szpinak mrożony 230 g
biała czekolada 100 g
migdały siekane 100 g
olej rzepakowy 350 ml
jajko 3 sztuki
cukier 200 g
cukier waniliowy 1 torebka
proszek do pieczenia 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.

Szpinak rozmrozić i odcisnąć.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli.
Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem.
Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.
Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka).
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.05.2015 23:20
Muszę spróbować
Wiesława1 23.03.2015 15:55
wygląda zachęcająco i ciekawie
ALe Pyszota 23.03.2015 15:16
rewelacyjny przepis, na pewno taka babka zagości u mnie na stole podczas świąt :)
Justi2401 23.03.2015 14:02
Bardzo ładnie się prezentuje ;)
Mniam 23.03.2015 11:39
Za mną też chodzi ostatnio ciasto ze szpinakiem, bo jest na prawdę pyszne! No i kolor wychodzi cudownie wiosenny :)
kloruś 23.03.2015 11:31
wygląda bardzo smakowicie!
IZABELA29 23.03.2015 10:59
ciekawe jak smakuje
IZABELA29 23.03.2015 10:57
pewnie 15 g
wwwiolka 23.03.2015 10:42
Bardzo fajny przepis.
MałaMi89 23.03.2015 10:42
Ciasta ze szpinakiem widziałam, ale w wersji babki jeszcze nigdy.. Porywam przepis, być może kiedyś się skuszę (chociaż chyba sama ją zjem, bo rodzina za szpinakiem nie przepada:P)
norweska20 23.03.2015 10:33
ciekawa jestem tego połączenie...wygląda bardzo kusząco
ben-ka 23.03.2015 10:29
Pięknie wygląda, świetny pomysł !!!
Anna169Hosz 23.03.2015 10:22
Robi wrażenie!
VioletoweKucharzenie 23.03.2015 10:02
jeszcze nie jadłam takiej:-)
paulette17 23.03.2015 10:01
Ciasta ze szpinakiem są przepyszne !
Mancia w kuchni 23.03.2015 09:48
uwielbiam szpinak, ale w cieście go jescze nie jadłam :) już wiem ,jaką babę przygotuję na święta :)
V_kuchareczka 23.03.2015 09:30
wspaniale wygląda
Wiktoria29 23.03.2015 09:19
świetny pomysł
mzap88 23.03.2015 09:12
mniami mniami
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 08:47
taka wiosenna ci wyszła ta babeczka :))))))
Futka 23.03.2015 08:03
Cudowna i bardzo pomysłowa babeczka! Musi być niezwykle smaczna - bardzo podoba mi się Twoja propozycja :D
Skotka 23.03.2015 07:59
Super:) Nigdy nie robiłam szpinaku na słodko:)
Magula 23.03.2015 07:36
Super pomysł, mam chęć taką przygotować. A jak duże opakowanie proszku do pieczenia ma być? bo chyba są różne gramatury w nich
Krystyna32 23.03.2015 07:12
smakowita babka
anula-d 23.03.2015 00:20
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak