Sposób przygotowania

KOPYTKA
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić gdy będą ziemniaki zimne przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie.
Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, wybierać cedzakiem na talerz.
Gdy nie wrzucimy kopytek od razu do wody to ciasto szybko rzednie i wszystko się poskleja.

SOS PIECZARKOWY
Pieczarki myjemy i kroimy je w plastry, dusimy w rondelku na smalcu przez 15 minut, dodajemy usmażoną cebulkę pokropioną w kostkę, listek laurowy, Vegetę oraz sól i pieprz.
Pieczarki podlewamy 1 szkl gotowanej wody. Gotujemy, na końcu 2 łyżki mąki rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do pieczarek by zagęścić sos, zagotowujemy na końcu dodajemy natkę pietruszki.
Kopytka polewamy sosem pieczarkowym.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !