Sposób przygotowania

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;).


Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, Wyjąć, osączyć na bibule.

Na koniec po wystudzeniu polukrować

przygotować lukier;

1 szkl cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
trochę wody

cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)
zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką ..
Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam :)))
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Znam podobnie wyglądające , jako wiedeńskie.Jeśli są podobne, to są pyszne!
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Znam podobnie wyglądające , jako wiedeńskie.Jeśli są podobne, to są pyszne!
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    pysznie tu u Ciebie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Nie probowalam, ale wygladaja apetycznie!
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Do ulubionych
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    coś jak nasze ptysie, tylko smażone
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Wyglądają super, a na pewno jak smakują.
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    piękne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    fajne;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    takiego przepisu szukałam pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    lara

    są rewelacyjne pomimo tego, że dość kaloryczne:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !