Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i marchewką

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto 3x

mąka pszenna 3 szkl.
woda ciepła 1 szkl.
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
olej 1 łyżeczka

Farsz

filet z kurczaka 500 gram
szynka wieprzowa 500 gram
marchew 3 szt.
cebula biała 2 szt.
kostka rosołowa 2 szt.
sól 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
olej 1/4 szkl.
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

cebula biała 1 szt.
olej do smażenia
sól do smaku

Porada

1. Aby wykorzystać cały farsz, należy ciasto wyrobić 3 razy, czyli składniki na ciasto 3x. 2. Kiedy wiadomo, że ciasto jest dobrze ugniecione? Według prababci 100 razy ugniatania jest wystarczające. Także najlepiej liczyć. Zawsze się sprawdza.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i marchewką

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostki rosołowe i sól. Gotować około godzinki aż mięso zmięknie. W osobnych garnuszku ugotować obraną już marchew. W między czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę.
Ugotowane mięso i marchew zmielić na przemian. Dodać uduszoną cebulkę i pieprz.
Krok 1 - Pierogi z mięsem i marchewką foto
2
Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. A następnie ciasto ugniatać podsypując odrobiną mąki. Jeżeli ciasto będzie jednolite i elastyczne, to podzielić je na 2 części i wałkować cienkie placki. Szklanką wycinać małe placuszki i łyżeczką nakładać farsz, lepiąc pierożki.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i marchewką foto
3
Gotowe pierożki wsadzić do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną, można je wyciągać. Na koniec jeśli ktoś lubi można polać uduszoną cebulką.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 27.03.2017 11:42
ciekawe polaczenie
ben-ka 10.01.2017 15:33
Lubię pierogi z mięsem.
IZABELA29 07.01.2017 14:24
Jak pysznie wyglądają
Beatris 20.03.2015 18:03
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha:)
bietka 20.03.2015 13:42
takie pierożki sa bardzo smaczne :)
Kuchenka 20.03.2015 12:23
fajny i ciekawy pomysł
Mniam 20.03.2015 11:38
U mnie dzisiaj też będą pierogi, ale inne. Jak ulepię to może się wymienimy, bo z przyjemnością spróbowałabym Twoich. :)
Aleksandra/Olcia 20.03.2015 11:38
ale piękne pierożki
paulina2157 20.03.2015 11:04
pyszne muszą być
bertpvd 20.03.2015 10:50
uwielbiam pierogi w takim zestawieniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak