Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 400 gramów
cebula biała 150 gramów
masło klarowane 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami

Kroki postępowania

1

Polędwiczki wieprzowa oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy w około 3 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Rozbite kawałki mięsa oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Krok 1 - Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami foto
2

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i obsmażamy kawałki mięsa z obu stron na rumiano przez 3-4 minuty z każdej strony. 

Krok 2 - Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami foto
3

Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plastry i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru.

Krok 3 - Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami foto
5

Gdy cebula będzie gotowa doprawiamy ją tymiankiem, pieprzem cayenne, suszonym czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki. Dodajemy też szczyptę soli do smaku i wszystko mieszamy.

Krok 4 - Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami foto
8
Do tak przygotowanej cebuli dodajemy uprzednio podsmażone polędwiczki wieprzowe i wszystko razem podsmażamy jeszcze na patelni na małym ogniu przez 3 minuty.
Krok 5 - Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.03.2015 15:33
Takie mięsko , to i ja mogę jeść i do tego ta cebulka.......marzenie:)
fotoviderek 19.03.2015 20:01
Takie mięsko to ja lubię :)
Krzysztof15 19.03.2015 19:56
palce lizac
Bernadeta1 19.03.2015 17:48
smaczny obiadek z takim mięskiem
aginaa 19.03.2015 17:14
smaczne miesko
adelajda 19.03.2015 17:09
pyszny obiadek
Okatina 19.03.2015 16:46
wszystko to co lubię ;-) Pychotka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak