Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :)

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 4,5 szklanki
drożdże świeże 30 g
cukier drobny 1/2 szklanki
jaja 2 szt
masło lub margaryna 150 g
sól 2/3 łyżeczki
mleko 3,2% 1 szklanka

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 3,2% 2-3 łyżki
sezam 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :)

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewać z masłem?margaryną tak długo, aż to drugie się roztopi.
Krok 1 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
2
Drożdże zasypać łyżką cukru i poczekać aż się rozpuszczą.
Krok 2 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
3
Jaja zmiksować na białą masę z pozostałym cukrem.
Krok 3 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
4
Do rozpuszczonych drożdży dodać 2 łyżki mąki i tyle mleka z tłuszczem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans.
Krok 4 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
5
Następnie dodać mąkę, sól, pozostałe mleko i zmiksowane jaja. Wymieszać i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 5 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
6
Ciasto powinno być miękkie i delikatnie klejące. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Krok 6 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
7
Gotowe podzielić na 5 części i każdą rozwałkować w okrąg.
Krok 7 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
8
Każde koło podzielić na 4 części i zwijać formując rogalika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kwadrans w ciepłym miejscu do napuszenia.
Krok 8 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
9
Przed pieczeniem posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.
Krok 9 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
10
Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
SMACZNEGO!
Krok 10 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 20.03.2015 13:11
Smakowicie wyglądają rogaliki :)
Alex_M 17.03.2015 13:17
piękne rogaliki :)
Mama niejadka 17.03.2015 09:22
Super rogaliki
Krystyna32 17.03.2015 07:00
wyglądają pysznie
Barbara13 16.03.2015 23:31
Uwielbiam domowe pieczywo,drożdżówki itd. świetny pomysł
Iwusia 16.03.2015 23:05
zajadałabym i na śniadanie i na kolację :)
barbara11561 16.03.2015 22:56
pyszne domowe rogaliki,na śniadanko super:)
Adam/ZUB3R 16.03.2015 22:25
wyglądają smacznie
owca441 16.03.2015 22:11
wyśmienite na śniadanie
cooked 16.03.2015 21:52
muszą być pyszne
Wiktoria29 16.03.2015 20:34
naprawdę rewelacyjne
joanna43 16.03.2015 20:25
idealne na śniadanie
Lucan 16.03.2015 20:07
ciężko teraz w piekarni o dobre rogaliki ( i chałkę). Do wypróbowania
Bernadeta1 16.03.2015 19:59
mam ochotę na takie pyszne domowe rogaliki
Jadwiga/Jaga85 16.03.2015 19:57
Super rogaliki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak