Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ANANASOWIEC

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka 1 szkl
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
galaretki truskawkowe 2 opak
ananas 2 puszki
ocet 10 % 1 łyżka
kremówka 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: ANANASOWIEC

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek
Ubić białka z cukrem na sztywno,do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę szymanowską wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.
KREM.
Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, do ubitej śmietany dodać 1 tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5l gotowanej wody.
Część ananasów pokroić w kosteczkę .Biszkopt podzielić na 2 części, śmietanę też.
1-biszkopt
2-śmietana z galaretką+owoce pokrojone w kostkę
3-biszkopt
4-druga część śmietany z galaretką+owoce w talarkach i zalane drugą tężejącą galaretką.
Smakuje najlepiej następnego dnia, trzymamy ciasto w lodówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 10.11.2010 08:41
Wygląda ciekawie, słyszałam, że galaretka nie tężeje przy ananasach, nie wychodzi rozciapana wokół owoców?
Katarzyna156 20.09.2010 18:48
smaczności...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak