Sposób przygotowania

CIASTO BISZKOPTOWE.
9 jaj białka oddzielić od żółtek
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać 2 szkl cukru.
Gdy piana będzie sztywna dodawać powoli, 9żółtek i ocet.
Na końcu dodać proszek do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 szkl mąki szymanowskiej. Wszystko delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w 170stop.
KREM.
3 jajka, śmietana, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 2,5 szkl mleka, 0,5 szkl cukru,margaryna.
Jajka miksujemy ze śmietaną,mąką i cukrem waniliowym.
Mleko gotujemy z margaryną i cukrem zwykłym na gotujące mleko, wlewamy powoli mieszając masę jajeczną.
Zagotowujemy na wolnym ogniu.
Upieczony biszkopt przekroić na 3 placki i przełożyć gorącym kremem.
Wierzch lekko posmarować kremem, ułożyć na nim truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Włożyć do lodówki.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Danusiu, biszkopt w 9 jaj - wydaje mi się , że wyjdzie wielki więc moje pytanie brzmi: jakiej wielkości blachę trzeba naszykować?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tetiana

    fajne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    bardzo apetyczne to ciasto:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !