Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z cukinią

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 115 g miękkiego
cukier 250 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko 2 duże
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
mąka 300 g
kakao 60 g
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukinia około 340 g)
60 g posiekanej gorzkiej czekolady
olej z pestek winogron 1/2 szklanki
olejek waniliowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z cukinią

Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię potarta na grubych oozkach i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę lub tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja związku z tym, że piekłam w tortownicy - piekłam aż 60 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

•100 g gorzkiej czekolady
•40 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 09.04.2012 16:20
bardzo apetyczne
iwona332 19.07.2011 11:53
super
IlonaAlbertos 15.12.2010 21:38
Wygląda bardzo apetycznie :)
gryczyn 27.08.2010 10:17
Pięknie wygląda, ciekawe, jak smakuje.
Emilia21 13.08.2010 16:03
całkiem apetycznie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak