Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak cytrynowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5kg cały
2 lyzki oliwy z oliwek
sól
cytryna 2
cebula biała 2
cebula czerwona
czosnek głowka
marchew 2
seler 1/2
olwia do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cytrynowy

Cytryny wyszorowałam. Z jednej starłam skórke, wymieszalam z 2 łzykami oliwy, pieprzem i wysmarowałm kurczka z zewntąrz. Srodek posypałam pieprzem, sola, włozyłam do srodka cwiartke cytryny, 2 obrane ząbki czosnku i 2 cwiartki cebuli. Do tyłka kurczaka włożyłam cytrynę. Zwiazałam nogi nicią. Położyłam kurczaka na blaszce. Obłozyłam warzywami.
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni C. Marchewkę pokroiłam na ok. 2 cm kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, a główkę czosnku podzieliłam na ząbki, pozostawiając je nieobrane. 2 ząbki obrałam. Seler pokroiłam na kawałki. Cytryne bez skrorki w ćwiartki.Wszystkie warzywa ułożyłam w obok kurczaka.

Włożyłam kurczaka do piekarnika i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. Polałam z wierzchu odrobina oliwy. Piekłam przez półtorej godziny, na ostatnie pół godziny przewracając kurczaka. I polewajac sosem ktory sie wytworzył.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam na ok. 10 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki równomiernie się w nim rozłożyły. Można go w tym czasie okryć kawałkiem folii aluminiowej. Kurczak smaczny aromatyczny pachnacy cytrusami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 05.12.2010 14:50
Musi być pyszny
bogumiła3 15.09.2010 22:31
super
ZEWA 30.08.2010 14:34
apetyczny ten kurczaczek
Małgorzata113 12.08.2010 08:38
pewnie bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak