Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik meksykański

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

tortilla 3 szt
mięso mielone wołowe 500 g
papryka czerwona 1 szt
pomidory 2 szt
pieczarki 400 g
cebula czerwona 1 szt
czosnek 2 ząbki
ser żółty 150 g
fasola czerwona z puszki 200 g
Mieszanka: warzyw na patelnię 250 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Przyprawy

sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Dekoracja

pomidorki cherry
natka pietruszki
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik meksykański

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował).
Krok 1 - Torcik meksykański foto
2
Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni.
Krok 2 - Torcik meksykański foto
3
Warzywa mrożone podsmażamy na patelnię w niewielkiej ilości oleju lub oliwy.
Krok 3 - Torcik meksykański foto
4
W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni (cebulę, pomidory i paprykę), przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Torcik meksykański foto
6
W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli.
Krok 5 - Torcik meksykański foto
7
Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy).
Smacznego!
Krok 6 - Torcik meksykański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.03.2015 16:13
Wygląda znakomicie
Damiano
Damiano 25.03.2015 08:56
bardzo dobry
Ada-Gaba 20.03.2015 20:20
świetny przepis
Futka 18.03.2015 09:15
Przepyszna i bardzo aromatyczna propozycja :)
VioletoweKucharzenie 12.03.2015 08:00
Dziękuję:-)
monikaT83 11.03.2015 22:03
po prostu rewelacyjny pomysł:)
Michał2 11.03.2015 19:04
Dobre jedzenie
molanka 11.03.2015 19:03
super pomysł
Grazyna0211 11.03.2015 16:49
smaczne danie
Dawid97 11.03.2015 16:19
pierwsze słyszę ale nie źle wygląda
joanna43 11.03.2015 16:03
pięknie wygląda, smakowite
aginaa 11.03.2015 15:30
smacznie wygląda
wyattearp 11.03.2015 14:25
ciekawe !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Magda60 11.03.2015 14:08
smakowicie się zapowiada
gosia561 11.03.2015 13:49
ciekawie wugląda
wwwiolka 11.03.2015 13:42
Bardzo fajny przepis.
Monika-twin 11.03.2015 13:31
wow,fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak