Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje knedle ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
jajko 2 szt.
mąka 250 g
śliwki węgierki 1/2 kg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Moje knedle ze śliwkami

Gotujemy ziemniaki jak zwykle, rozgniatamy lub przeciskamy przez maszynkę na purre. Przygotowane ziemniaki wykładamy na przesianą mąkę. Dodajemy jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy wałek nieco szerszy w przekroju niż wielkość śliwki. Kroimy na dość grube (3-4 mm) plasterki. Na każdym z nich kładziemy pozbawioną pestki śliwkę. Zlepiamy po kształcie śliwki, dobrze łącząc brzegi ciasta. Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, dłużej niż pierogi. Podajemy posypane cukrem i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina46 15.11.2012 21:06
swietnie zrobione czego chciec wiecej :)
Juleczka20 21.06.2012 07:43
ja nie jeden bym porwała:) pysznie
leonkot 22.10.2011 21:15
wyglądają zjawiskowo, zabieram jeden i uciekam
leonkot 22.10.2011 21:15
wyglądają zjawiskowo, zabieram jeden i uciekam
jolaxa1 13.09.2011 21:48
super
Elżbieta17 27.03.2011 21:58
Muszą być pyszne:)
Krystyna32 20.02.2011 07:55
super
Justyna73 09.11.2010 14:32
muszę wypróbować
hastalavista 09.09.2010 00:16
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak