Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 4 skrzydełka
boczek wędzony 150 g
kasza jęczmienna 100 g
ziemniaki 3 szt.
marchew 3 szt.
cukinia 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Liść lubczyku suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone skrzydełka z kurczaka rozcinamy i łamiemy w stawach. Przekładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i doprawiamy lubczykiem. Garnek przykrywamy pokrywka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszmy ogień, przyprawiamy solą i dalej gotujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
2
Z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją do wywaru. Gotujemy razem przez około 20 minut. Pozostały boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
3
Marchew, ziemniaki, cukinię oraz seler kroimy w kostkę o takiej samej wielkości.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
4
Po ugotowaniu wywar przecedzamy przez sitko i ponownie przelewamy go do garnka. Do wywaru dodajemy marchewkę, po ok. 5 minutach dodajemy seler naciowy i gotujemy razem. Po chwili dodajemy ziemniaki i cukinię. Pamiętajmy, aby warzywa dodawać w odpowiedniej kolejności, od najtwardszych do najbardziej miękkich. Gotujemy do miękkości, po czy ponownie przecedzamy. Warzywa odkładamy na bok, a przecedzony wywar przelewamy do garnka. Dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy, aż kasza napęcznieje (ok. 10 minut). W czasie gotowania mieszamy od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do garnka. Gdy kasza jest już prawie gotowa, wrzucamy warzywa i gotujemy razem około 2 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
5
Do miseczek wlewamy porcje zupy, a na wierzchu układamy boczek. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 30.03.2015 11:06
zrobiłam na obiad, bardzo smaczna zupka!
bietka 17.03.2015 15:36
smaczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak