Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 4 skoki
olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżka
majeranek
cebule 2 szt.
czosnek 3 ząbki
por 1 szt.
rosół z kury 1 l
śmietana kremówka 200 ml
Musztarda kremska Prymat 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
tymianek
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Suszone zioła typu majeranek, tymianek, rozmaryn warto rozgnieść w palcach, aby jeszcze lepiej wydobyć ich aromat.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską

Kroki postępowania

1
W miseczce mieszamy miód, 1 łyżkę musztardy kremskiej, dorzucamy majeranek, tymianek, pieprz biały i pół kostki rosołowej drobiowej. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
2
W tak przygotowanej marynacie obtaczamy skoki z królika. Następnie skoki oprószamy mąką pszenną i obsmażamy je na oleju w garnku po ok 3 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
3
Kroimy cebulę oraz białe części pora w grubą kostkę, a następnie dorzucamy pokrojone warzywa do garnka w którym jest już królik. Obieramy 3- 4 ząbki czosnku. Kroimy je w plasterki i dodajemy do dania.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
4
Do królika dosypujemy trochę majeranku i tymianku, 1 dużą łyżkę musztardy i całość podlewamy bulionem. Dusimy 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, resztę musztardy oraz drobno pokrojona natkę pietruszki.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
5
Skoki wyjmujemy, a sos blendujemy.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
6
Tak przygotowanego królika podajemy z puree ziemniaczanym i rukolą.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 10.03.2015 15:52
wygląda bardzo smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak