Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki jabłkowo - pomarańczowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2.5 szklanki
cukier 3 łyżki
pomarańcza 1 sztuka
drożdże świeże 20 gram
mleko 1.5 szklanki
jajko 2 sztuki
sól szczypta
jabłka 2-3 sztuki
olej do smażenia
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki jabłkowo - pomarańczowe




Drożdże, cukier, 1/2 szkl mleka i 2 łyżki mąki wymieszać i na chwilę odstawić. Pomarańczę wyszorować, z połowy delikatnie zetrzeć skórkę i z całej wycisnąć sok.
Do podrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, sól, skórkę i sok oraz resztę mleka i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Przykryć i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.03.2015 13:01
Bardzo lubię racuchy;)
dodi 05.03.2015 09:57
ale pyszności
iziona 05.03.2015 09:12
Racuchy u mnie pod kazda postacią mają wzięcie :)
dollce 05.03.2015 00:28
wyglądają kusząco ;)
Ada-Gaba 04.03.2015 21:48
ciekawy pomysł
Katarzyna59 04.03.2015 21:29
cudowne racuszki
Malinka 04.03.2015 20:18
Racuchy...PYCHA! Bardzo lubię, a Twoje aż proszą by je zjeść :)
irenka 04.03.2015 19:51
pyszniutkie,uwielbiam
Kuchenka 04.03.2015 19:31
pomysłowe i apetyczne
Beatris 04.03.2015 19:21
Smakowicie wyglądają:)
Renataj 04.03.2015 18:47
Pyszne - uwielbiam racuszki, zwłaszcza jak ktoś upiecze a ja tylko konsumuję:)
V_kuchareczka 04.03.2015 18:30
bardzo smaczne
2milutka 04.03.2015 18:03
wspaniałe racuszki:)
cooked 04.03.2015 17:34
pychotka! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak