Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

boczek wędzony 250 g
szpinak mrożony 450 g
pomidory suszone Smak 100 g
cebula 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
masło 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
oliwa 1 łyżka

Pozostałe składniki

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 szt
czarny sezam 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w drobne paski cebulę. Smażyć aż cebula się zeszkli.
Krok 1 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
2
Do cebuli dorzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć ok. 5 minut.
Krok 2 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
3
Do boczku z cebulą dodać pokrojone suszone pomidory. Smażyć ok. 3 minut.
Krok 3 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
4
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Smażyć ciągle mieszając aż zmieni się kolor na złoty.
Krok 4 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
5
Rozmrożony szpinak (można rozmrozić w mikrofali i koniecznie odlać ze szpinaku wodę) dać na patelnię z zasmażką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Smażyć od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut.
Krok 5 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
6
Do szpinaku dodać odsączony z tłuszczu boczek, cebulę i suszone pomidory (ja użyłam łopatki z otworami). Wymieszać i smażyć ok. 2-3 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 6 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
7
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i wyłożyć na 1/3 ciasta farsz, resztę ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.
Krok 7 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
8
Zwinąć ciasto z farszem w roladę, posmarować z zewnątrz resztą rozkłóconego jajka i obsypać czarnym sezamem.
Krok 8 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto
9
Następnie pokroić roladę na 2 cm roladki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
Krok 9 - Sezamowe roladki z boczkiem i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 04.03.2015 16:17
ciekawa propozycja :)
Jadwiga/Jaga85 04.03.2015 16:08
bardzo fajnie wyglądają
Adamorek 04.03.2015 15:25
łazne, takie złociste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak