Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pietruszkowe kluchy ślaskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 50 dag
mąka ziemniaczana
sól i pieprz
jajko 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pietruszkowe kluchy ślaskie

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lup przepuszczamy przez maszynkę .Przekładamy do miski ziemniaki i wyrównujemy powierzchnię ,dzielimy nożem na cztery części jedną wyjmujemy i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną .Dodajemy pietruszkę ,jajo, pieprz i sól. Wyrabiamy masę z której formujemy kulki wielkości mandarynek ,układamy na desce i palcem robimy na środku każdej kulki dziurkę .Kluchy gotujemy w osolonej wodzie ok10 min od wypłynięcia na wierzch. Gotowe polewamy masełkiem lub sosem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 02.04.2015 16:33
Oj kluseczki zawsze wyśmienite!
mysza75 04.03.2015 12:13
jakie to dobre te kluchy
wwwiolka 03.03.2015 21:37
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak