Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paski kurczaka w sosie szpinakowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka

MARYNATA DO KURCZAKA

oliwa 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
cukier trzcinowy 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

SOS SZPINAKOWY

szpinak mrożony 1 opakowanie
jogurt naturalny 150 g (kozi)
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Paski kurczaka w sosie szpinakowym

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne i aromatyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem. Całość otula wyraźna nutka czosnku oraz delikatność koziego jogurtu.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę do kurczaka.

Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, czosnek granulowany, ostrą paprykę oraz grubo mielony pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą morską oraz cukrem trzcinowym.

Pierś z kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 1 - Paski kurczaka w sosie szpinakowym foto
2
Na rozgrzanym maśle podgrzewamy kawałki mrożonego szpinaku.

Gdy ten całkowicie się rozpuści, dusimy go jeszcze około 5 minut, tak aby odparować nadmiar wody.
Krok 2 - Paski kurczaka w sosie szpinakowym foto
3
Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kozi jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy: gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, imbir, cukier trzcinowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 6 minut.
Krok 3 - Paski kurczaka w sosie szpinakowym foto
4
Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowane paski kurczaka, nie dodając już tłuszczu, gdyż oliwa z oliwek użyta do marynaty, w zupełności wystarczy.
Krok 4 - Paski kurczaka w sosie szpinakowym foto
5
Usmażone paski kurczaka, dodajemy do szpinaku i dusimy wszystko razem około minuty.

Kurczaka w sosie szpinakowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. z brązowym ryżem

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Paski kurczaka w sosie szpinakowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 26.02.2015 20:14
Ale zbieg okoliczności :) Mamy czwartek szpinakowo - kurczakowy ;) Pozdrawiam ciepło :)
gosia1988 26.02.2015 17:14
takie dania ze szpinakiem bardzo lubię
Bernadeta1 26.02.2015 16:45
wszystko to co bardzo lubię, pycha
erym 26.02.2015 15:23
uwielbiam szpinak!
Stenka 26.02.2015 14:50
ciekawy przepis
Pyszota 26.02.2015 13:58
super przepis
Ewa104 26.02.2015 13:32
Mój obiad dziś to właśnie pierś kurczaka z sosem szpinakowym.Tylko przyprawy trochę inne.Uwielbiam takie połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak