Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż basmati 200 g
pierś z indyka 200 g
jabłko 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
migdały 20 g (w płatkach)
rodzynki 20 g
mleko kokosowe 400 ml
cytryna 1/2 szt.
olej

Do smaku

Przyprawa curry orientalna Prymat
Kolendra cała Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry

Kroki postępowania

1
Ryż basmanti dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 1 szklankę ryżu potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
2
Mięso z indyka myjemy i osuszamy. Kroimy pod skosem na równej wielkości plastry.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
3
Lekko rozbijamy, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 2 minuty). Usmażone mięso przekładamy na ściereczkę do odsączenia tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
4
Jabłko oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy w cienkie plasterki. Z patelni, na której wcześniej smażyliśmy indyka, wylewamy część tłuszczu, tak, żeby została tylko cienka warstwa. Rozgrzewamy patelnię i chwilę podsmażamy na niej płatki migdałów. Jak nabiorą koloru dodajemy rodzynki, startą cebulę i jabłko oraz czosnek. Przyprawiamy kolendrą, chili oraz przyprawą curry. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy czosnek.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
5
Następnie wlewamy mleko kokosowe i dalej smażymy na wolnym ogniu, żeby połączyły się wszystkie smaki.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
6
Odsączonego z tłuszczu indyka wkładamy do sosu i chwilę razem podgrzewamy (ok. 2 minuty). Wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
7
Indyka podajemy z ryżem i sosem. Porcje ryżu możemy uformować na talerzu za pomocą obręczy. Przed wyłożeniem na talerz ryż można podgrzać delikatnie w garnku. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt rzadki można go zagęścić gęstą śmietaną.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Maria Deleżuch
Joanna Maria Deleżuch 15.05.2015 19:35
przepis rewelacyjny, ja nie dodałam curry i było pyszne :)
Galilo 10.03.2015 13:29
Pyszne. Zajadaliśmy się z przyjemnością. Polecam!
norweska20 03.03.2015 10:04
ale apetyczna propozycja :)
ilka01 01.03.2015 16:14
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak