Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z wątróbki z duszonymi jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łyżeczka żelatyny
kostki masła 1\\3
wątróbki drobiowej 40dag
szklanki śmietany 1\\2
Pęczka majeranku 1\\2
cebule 3
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
ocet jabłkowy 1 łyżka
sok jabłkowy kilka łyżek
jabłka 2 czerwone

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z wątróbki z duszonymi jabłkami

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.Wątróbkę oczyścić z błonek i żyłek,umyć,osuszyć.Masło rozpuścić na dużej patelni,włożyć wątróbkę i dusić 6 minut.Wątróbka nie powinna być zbytnio przysmażona.Doprawić solą i pieprzem i zmiksować ze śmietaną i majerankiem. Sos jabłkowy podgrzać.Żelatynę rozpuścić w gorącym soku i dodać do masy wątróbkowej.Przetrzeć przez sito i przyprawić octem jabłkowym,solą i pieprzem. Włożyć do foremek i wstawić do lodówki co najmniej na 6 godzin.Cebule obrać z łupin,pokroić w cienkie paski.Jabłka umyć,wyciąć gniazda nasienne,miąższ pokroić w kostkę.Cebule podsmażyć na oleju,dodać jabłka i dusić 2 minuty.Zgasić bulionem,przyprawić solą i pieprzem.Dodać posiekaną natkę pietruszki i ostudzić.Mieszankę jabłkowo-cebulową podawać z pastą z wątróbki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak