Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dzika ges duszona ze oliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1 szt
słonina 100 g
pieprz ziarnisty 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
madera 25 ml
cebula 1 szt
mąka 1 łyzeczka
wino czerwone wytrawne 500 ml
oliwki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: dzika ges duszona ze oliwkami

Skruszała ges sprawic umyc pokroic na kawałki zalac winem,dodac gozdziki ziarna pieprzu i lisc laurowy.Odstawic w chłodne miejsce na dwa dni.Wyjac z marynaty osuszyc naszpikowac słoninka.Włozyc do garnka dodac posiekana cebulke pieprz i tymianek.Zalac winem z marynaty i dusic 1,5-2 godz. na małym ogniu.Ges wyjac z garnka a sos przetrzec przez sito.Dodac make zamieszac i zagotowac.Włozyc oliwki,wlac madere ponownie włozyc ges i dusic jeszcze 10 minut.Tak przygotowana ges podawac z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak