Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

KREM

jajko 3 szt
jajko 5 szt
cukier drobny 2 szkl
masło 600 gram
czekolada gorzka 2 szt

CIASTO KOKOSOWE

białko 3 szt
cukier 3/4 szkl
kokos 100 gram

Porada

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju,zbyt szybko zniknął ......

Przepis i sposób przygotowania na: TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Kroki postępowania

1
Biszkopt kakaowy:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy do masy jajecznej.Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników.Dno tortownicy lub blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 st.C. piekarnika na 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto upieczone i wyciągamy do wystudzenia.
Biszkopt makowy:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy i dodajemy d masy jajecznej mieszając łyżką.Dodajemy mak i delikatnie mieszamy.Wykładamy do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok 30 minut.Wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno dodając po 1 łyżce cukru.Do sztywnej masy dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia się składników.Przekładamy do tortownicy również wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 20-3- minut. Studzimy na kratce.
Z biszkoptu jasnego i ciemnego odkrawamy wierzch ,aby były równe.
Krok 1 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
2
Krem:
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę,dodając cukier.Masa jajeczna powinna być bardzo puszysta.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło na puszystą masę.Dodajemy małymi porcjami masę jajeczną i miksujemy na wolnych obrotach.Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Do kremu dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Krok 2 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
3
Biszkopt układamy na paterę,skrapiamy dowolnym ponczem i smarujemy kremem.
Krok 3 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
4
Nakładamy biszkopty na siebie każdy pokrywając taką samą ilością kremu.Cały tort pokrywamy kremem ,wygładzając jego powierzchnię.
Krok 4 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
5
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wg.własnego pomysłu.
Krok 5 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 20.02.2015 09:42
smaczny tort
barbara11561 19.02.2015 19:33
Nie wiem dlaczego ,ale w składnikach nie pojawiło się ciasto makowe więc podaję tutaj: 3 jajka ,1/2 szkl cukru,2 szkl mąki pszennej,2 łyżki maku suchego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak