Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa 1,5 kg
Musztarda francuska Prymat 180 g
białe wino wytrawne 200 ml
cebule 5 szt.
oliwa

Do smaku

Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą

Kroki postępowania

1
Polędwicę oczyszczamy z błon, wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony obficie musztardą francuską, a następnie posypujemy z obu stron majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy białe wino. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby mięso przeszło aromatem przypraw, wina oraz musztardy.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
2
Cebulę siekamy w cienkie piórka i rumienimy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
3
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z lodówki, polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek 4-7 minut. Podsmażoną polędwicę oczyszczamy delikatnie z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Następnie przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy podsmażoną cebulkę oraz wlewamy pozostałą marynatę.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
4
Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
5
Polędwicę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MadziaraMIT 02.05.2015 23:05
Witam ja dodaje wytrawne
MadziaraMIT 02.05.2015 23:04
Bardzo smacznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje robiłam to danie dwa razy ;) Rewelacja !!!
Maridka19 22.02.2015 11:25
Bardzo smacznie wygląda :)
Barbara Barbara
Barbara Barbara 21.02.2015 11:23
Witam, jakie wino mam dodać ? Wiem, ze białe ale czy wytrawne, półsłodkie czyt co? Nigdy win nie dodawałam i dlatego nie wiem, dzięki, pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak