Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany tuńczyk z cytryną, kaparami i czarnymi oliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Tuńczyk świeży

tuńczyk 3 szt
oliwa 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki do tuńczyka

skórka z cytryny 2 szt
oliwki czarne Smak 100 g
kapary całe Smak 100 g
kolendra 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany tuńczyk z cytryną, kaparami i czarnymi oliwkami

Skórę z cytryny pociąć w cienkie paski i zagotować trzykrotnie we wrzącej wodzie. Cytrynę bez skóry kroimy w kostkę i kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru kwaśnego soku .

Czarne oliwki kroimy w paseczki.

Cytrynę, skórkę z cytryny, czarne oliwki oraz odsączone kapary należy zalać w oliwie z oliwek.

Kolendrę (tylko liście) namaczamy w chłodnej wodzie..

Filety z tuńczyka smarujemy oliwą oraz przyprawiamy solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i na rozgrzanej patelni zaczynamy smażyć. Czas grillowania zależy od grubości mięsa (1,5 cm grillować po 1,5 min, z każdej strony). W trakcie grillowania wyciskamy na rybę sok z połowy cytryny.

Tuńczyka po odpowiednim wysmażeniu (powinien być różowy w środku) można wyłożyć na talerz, na tuńczyka kładziemy pokrojone oliwki, kapary, skórkę z cytryny, cytrynę. Dekorujemy listkami kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 24.06.2015 11:11
kusząco wygląda
anilewe13
anilewe13 17.02.2015 09:20
na pewno jest smacyne
Adam/ZUB3R 16.02.2015 22:03
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak