Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na puree z selera

seler korzeniowy 1/2 szt
ziemniaki 1-2 szt
ząbki czosnku 1-2 szt
masło 1 łyżka
mleko 1 szklanka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Składniki na chipsy z pietruszki

pietruszka 2 szt
olej do smażenia

Składniki na polędwiczkę

polędwica wieprzowa 200 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
sos sojowy 2 łyżki
sos worcestershire 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka

Składniki na sos madera

szalotka 1 szt
wino czerwone 150 ml
masło 1 łyżka
bulion wołowy 100 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

Kroki postępowania

1
Przygotowanie puree z selera:
Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy mlekiem. Dusimy ok. 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 1 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki foto
4
Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170-180 stopni i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem chipsy z pietruszki wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.
Krok 2 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki foto
5
Przygotowanie polędwiczki:
Polędwice myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sos sojowy i worcestershire oraz musztardę. Przygotowaną marynatą smarujemy polędwice i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie podsmażamy polędwice z obu stron na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut. Podpieczone polędwiczki wyjmujemy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem wstawiamy je ponownie do piekarnika na jakieś 3-5 minut.

Przygotowanie sosu madera:
Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino madera i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.
Polędwiczki wieprzowe podajemy na puree z selera z chipsami z pietruszki i sosem madera.

Krok 3 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 30.10.2016 08:43
wszystko mi tu pasuje :)
Grazyna0211 01.05.2016 13:28
smaczne danie
ada.la 15.02.2015 20:09
za to danie powinnaś otrzymać gwiazdkę "michelin"
ada.la 15.02.2015 20:07
wygląda wspaniale
w mojej kuchni 15.02.2015 20:03
smaczne połączenia smakowe
Kolorowa 15.02.2015 20:03
Pyszne danie !
Futka 15.02.2015 19:32
Niezwykle smaczne połączenie delikatnego mięsa, z aromatycznym puree oraz oryginalnymi chipsami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak