Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną
Kroki postępowania
Mięso myjemy kroimy wzdłuż włókien w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek, cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dużego garnka.
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia ze zrazami. Podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin lub gotujemy/dusimy w garnku ok. 1,5 godziny.
Gotowe zrazy wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy), doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).
Zrazy podajemy z kaszą polane sosem