Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle z ogórków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 50 g
woda 1/2 l
cukier 200 g
ocet 10 % 0,10 l
ziele angielskie
pieprz gruboziarnisty
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek
ogórki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle z ogórków

Ogórki pokroić w słupki, ułożyć w emaliowanej misce, przesypać solą i zostawić na cała dobę. Wyjąć je z solanki i przygotować zalewę z wody, octu i 100 g cukru. Gorącą zalewą ogórki zalać i pozostawić na dobę. Następnie zlać zalewę, dodać drugie 100 g cukru i zagotować. Ogórki ułożyć w słojach. Do każdego słoja włożyć ząbek czosnku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i nasiona kopru. Gorącą zalewą napełnić słoje i pasteryzować 30 minut.


suche nasiona kopru

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 04.08.2011 12:42
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak