Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z migdałami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 25dag
masła 15dag
cukru 12dag
jajko
łyżki śmietany 2
łyżeczka proszku do pieczenia
cukru pudru 15dag
Pół białka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z migdałami

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z masłem,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki.Migdały sparzyć,obrać ze skórki,wysuszyć w piekarniku,wystudzić i zemleć. Następnie utrzeć z cukrem pudrem i białkiem,dolewając co jakiś czas po łyżce wody(w sumie ćwierć szklanki).Zimne ciasto podzielić na 2 nierówne części (2\\3 i 1\\3).Większy kawałek rozwałkować,wylepić nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 26cm.,ponakłuwać widelcem.Rozsmarować na nim masę migdałową.Resztę ciasta rozwałkować na placek grubości0,5cm,pokroić na 1cm. paski,ułożyć je na wierzchu ciasta,tak by utworzyły kratkę.Piec 40-50min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 03.02.2013 20:11
pycha
iwona332 18.03.2011 11:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak