Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z masłem,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki.Migdały sparzyć,obrać ze skórki,wysuszyć w piekarniku,wystudzić i zemleć. Następnie utrzeć z cukrem pudrem i białkiem,dolewając co jakiś czas po łyżce wody(w sumie ćwierć szklanki).Zimne ciasto podzielić na 2 nierówne części (2\\3 i 1\\3).Większy kawałek rozwałkować,wylepić nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 26cm.,ponakłuwać widelcem.Rozsmarować na nim masę migdałową.Resztę ciasta rozwałkować na placek grubości0,5cm,pokroić na 1cm. paski,ułożyć je na wierzchu ciasta,tak by utworzyły kratkę.Piec 40-50min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !