Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z odrobiną mąki i cukru. Dodajemy 1/4 szklanki podgrzanego mleka i dokładnie mieszamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie. Resztę mleka należy podgrzać i dodać do niego cukier i masło.schłodzić a następnie dodać mąkę i wlać rozczyn oraz jajka. Masę wyrobić na ciasto.. Wyrobione ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia aż na godzinę w dość ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy je i wycinamy trójkąty, do środka wkładamy odrobinę jagód w syropie lub dżemu jagodowego. Rogaliki smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !