Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
masło 1/2 kostki
sól 1/2 łyżeczki
jaja 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka 4 szklanki
drożdże 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z jagodami

Drożdże mieszamy z odrobiną mąki i cukru. Dodajemy 1/4 szklanki podgrzanego mleka i dokładnie mieszamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie. Resztę mleka należy podgrzać i dodać do niego cukier i masło.schłodzić a następnie dodać mąkę i wlać rozczyn oraz jajka. Masę wyrobić na ciasto.. Wyrobione ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia aż na godzinę w dość ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy je i wycinamy trójkąty, do środka wkładamy odrobinę jagód w syropie lub dżemu jagodowego. Rogaliki smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak